Recepty
Mandlové mléko
Pokud si rádi jdete koupit mandlové mléko, dobře víte, že se nejedná o zrovna nejlevnější záležitost. Jeden litr se pohybuje okolo 65 až 80Kč. Proto si člověk jednoho dne řekne: "A co kdybych si udělala své vlastní mandlové mléko? Jak těžké by to mohlo být?"
Co budeme potřebovat:
100g mandlí
voda
vanilkový extrakt
vanilkový extrakt
špetka soli
Postup:
Jako první je potřeba mandle namočit. Poprvé se mandle namočí do teplé vody po dobu 12ti hodin. Poté se upláchnou a namočí se do teplé vody na 12 hodin podruhé, tentokrát se špetkou soli. Mandle po 12ti hodinách opět opláchneme. Pomocí hrnečku si vytvoříme odměrku - mandle do něj nasypeme, abychom viděli nakolik jej naplní a tento stejný objem použijeme pro naplnění 4 hrnečků vody, které k mandlím přidáme spolu s lžičkou vanilkového extraktu a vše důkladně rozmixujeme. V posledním kroku si vezmeme kuchyňský sítkový pytlíček či kuchyňské plátýnko, přes které mandlovou směs přecedíme do misky. Snažíme se veškerou tekutinu důkladně vymačkat. V misce nám již zbude mandlové mléko a v plátýnku mandlová drť, kterou určitě nevyhazujte a nějak šikovně ji využijte. Drť bude potřeba dobře vysušit - nejlépe rozprostřít na nějaký povrch a po chvílích vždy prohrábnout, aby se nestalo, že by mandle nějak zplesnivěly.
Uskladnění:
Mléko přelijte do uzavíratelné láhve nebo misky a vložte do ledničky. Spotřebujte do 5 dnů.
Mandlovou drť je možné použít do pečení, vytvořit sladký posyp nebo použít do salátu.
Mandlovou drť je možné použít do pečení, vytvořit sladký posyp nebo použít do salátu.
Proč je důležité mandle první namočit? Namáčení mandlí v teplé vodě se solí bude neutralizovat mnohé z inhibitorů enzymů a aktivovat mnoho živin (jako je vitamín B), který by nebyl přítomen v jejich syrovém stavu. Docílíme tak lepší stravitelnosti hotového produktu.
Už jste si někdy mandlové mléko připravovali? Nebo si jej raději kupujete?
XOXO
VERONIQUE
*omlouvám se za kvalitu fotografií, mandle jsem nakládala v noci, takže jsem mléko připravovala o půl 11 večer, a to už nebylo dobré světlo :/
Určitě vyzkouším. Výborný nápad.
OdpovědětVymazatVyzkoušej, a napiš, jak se povedlo :)
Vymazatja som sa až nedávno dostala k mandľovému a sójovému mlieku, a popravde mi viac chutí to sójové, takže ak pridáš recept aj na také, pripravím si ho :) mandľové si asi radšej kúpim, lebo by sa mi to nechcelo ,priznám sa :)
OdpovědětVymazatMakeUpByVeo
Sojové jsem zatím nezkoušela. Takže recept zatím nechystám. Ono možná vypadá, že je to strašně zdlouhavé, ale při namáčení člověk stráví asi celkem minutu času a pak to jen rozmixuje. Myslím, že celkový proces zabere cca 15minut. A když si vezmeš kolik mandlové mléko stojí a oproti tomu mandle za 35 - je to dost velký rozdíl :)
VymazatMandlové mléko dělám pravidelně, vlastně i kokosové a lískooříškové, ale já teda doteď neznala tenhle profi postup s namáčením :) Mandle jsem jenom namočila přes noc do vody, pak opláchla a mixovala :) Pijeme ho po litrech (hlavně já) a řekla bych, že i jedno namočení aby se aktivovaly látky snad stačí, protože na dvojité namáčení nemám čas :D
OdpovědětVymazatTak ono to dvojité namáčení zabere asi o 30 vteřin déle ;-) Ale když si do toho jednoho namáčení dáš špetku soli, myslím, že by to mohlo splnit rychlo účel :)
VymazatReceptů jsem viděla všude strašně moc, ale nikdy jsem nevyzkoušela. Nějak nevím, jak by to doma chutnalo :D
OdpovědětVymazatSimply Janet
Tak můžeš jednou vyzkoušet a budeš vědět, jestli si jej připravíš i podruhé a nebo už ne :D
VymazatWau, presne nad týmto som uvažovala! Chcem to konečne ochutnať, ale je to také drahé .. Ďakujem veľmi pekne! ʕ→ᴥ←ʔ
OdpovědětVymazat♡ * Le blog de la Licorne * ♡
V ČR se dá koupit 100g mandlí v Tescu za 35Kč. Oproti tomu mandlové mléko za cca 75Kč. Tak se tam zkus zajít mrknout jestli budou mít a vyzkoušej taky své vlastní :)
VymazatJá osobně na normální mléko nedám dopustit, ale do kafe mám raději ať už síjové, tak mandlové. Momentálně je však mým favoritem kokosové mléko :)
OdpovědětVymazatJá jej zatím také normálně piju, ale někdy dám ráda změnu :)
Vymazat