Recepty
Jednoduchá obědová inspirace
Už se Vám někdy stalo, že jste se strašně moc těšili, jak si uděláte
dobrý oběd, přišli jste k ledničce, otevřeli ji a zjistili, že
potravina, kterou pro přípravu pokrmu potřebujete, již není ve stavu
poživatelnosti? Toto se stalo mně právě včera. A tak jsem se rychle musela
rozhodnout pro novou variantu svého obědu. Bohužel jsem neměla nic moc
pokoupeno, tak jsem si musela vystačit s tím, co dům dal.
Co budete potřebovat:
1 malá cuketa
1-2 větší rajčata
basmati rýže (nebo jakákoliv jiná)
půlka cibulky
koření (dle vlastní obliby)
sýr (parmazán, grana padamo, ...)
kokosový olej
voda
Příprava:
Rýže – do hrnce dáme lžičku kokosového oleje a cibulku
nakrájíme na drobné kostičky. Poté vložíme do hrnce a necháme orestovat dokud
cibulka nezesklovatí (jakoby mírně zprůhlední). Přidáme rýži, kterou jsme
propláchli pod proudem studené vody, promícháme s cibulkou a půl minutky restujeme.
Na množství rýže, kterou jsme použili, dáme 1,5 násobku vody (1 hrnek rýže = 1,5
hrnku vody). Rýži vaříme, dokud voda nezačne vřít a poté plamen zeslabíme a
necháme dojít. Veškerá voda se vsákne do rýže. Trik babiček: když již máte rýži
dovařenou a ještě potřebujete dodělat zbytek, zabalte hrnec s rýží do
osušky a vložte ji mezi peřiny. Rýže bude ještě mírně pracovat a bude výborná.
Zelenina – Cuketu i rajčata nakrájíme přibližně na
stejně velké kostičky. Na pánvičce rozpustíme půl lžičky kokosového oleje a cuketové
kostičky na něm chvilku restujeme. Až budou kostičky mírně povolené,
přidáme rajčata a vybraným kořením zeleninu posypeme. Společně orestujeme. Až
vidíme, že voda z rajčat se mírně odpařila, přidáme malé množství vody (opatrně,
přidat člověk může vždycky). Voda nám s rajčaty a kořením vytvořila šťavnatou omáčku (po smíchání s rýží pak není pokrm tolik „suchý“). Za
lehkého míchání necháme chvilku vařit.
Aranžmá – do hlubokého talíře dáme rýži a do středu
přidáme zeleninovou směs. Na dodání chuti přidáme sýr nastrouhaný do plátků.
Bon apetit
Vyzerá to perfektne (: milujem ryžu a tiež si ju pripravujem podobne.
OdpovědětVymazatDaniela
Děkuji :) Mám ráda podobné "směsky" - ať už s rýží, nebo s těstovinami :)
VymazatTento recept vyzerá fantasticky a navyše jednoducho! Určite vyskúšam☺
OdpovědětVymazatBibiána Navrátil's blog
Určitě. Je nejen jednoduchý, ale také velmi rychlý ;-)
Vymazattak kdy se můžu stavit na oběd? :D :D
OdpovědětVymazatUž jsem všechno zblajznula :P
VymazatMňam, dala by som si to hneď teraz ♡
OdpovědětVymazat♡ What´s in my bag | Going to bar, cafe etc. & giveaway ♡
Recept je na pár minutek ;-)
VymazatSkvelý recept...úplne zbožňujem kombinácie ryža/zemiaky/cestoviny s inou zeleninou :) Kika – Blog for smile
OdpovědětVymazatDěkuji :) Také mi takové směsky chutnají. Recept by šel skvěle doplnit i těstovinami místo rýže :)
VymazatVážně super recept. Určitě ho někdy vyzkouším! Úžasný blog máš! :)
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej ;-) Děkuji moc za pochvalu :)
VymazatNa tvůj blog jsem narazila náhodou a určitě budu sledovat pravidelně, moc se mi u tebe líbí a ten obídek vypadá lákavě!
OdpovědětVymazatBeauty by K.
Tak to moc děkuji. Moc mě to těší :) Já se určitě zajdu mrknout k tobě ;-)
Vymazatgreat blog :) I follow you :)
OdpovědětVymazatHave a nice week!
http://itsmetijana.blogspot.rs/
Thank you :)
VymazatDíky za tip :) v tuto dobu máme doma soustu cuket a už jsme vyčerpali snad všechny varianty, jak udělat cuketu :D :) tohle vyzkouším :)
OdpovědětVymazatPřesně! My jich máme taky milion. Navíc je to takové lehké jídlo, že se na horké dny hodí. Nestráví člověk hodiny u sporáku a rychle jej vytráví :)
VymazatCuketu můžu snad na všechny způsoby :) letošní léto mám doma cukety ze zahrádky neustále, a tak z ní pořád něco vařím :) Před chvíli jsem ji pekla v troubě, ještě se žampiony, na zítra na oběd do práce, ke kuřecímu masu a rýži.
OdpovědětVymazatmelisinblog.blog.cz
Já měla dnes k obědu variaci na těstoviny s tuňákem a bylo to taky moc dobré :) Cuketa je velice vhodná k širokému použití, protože má jemnou chuť. Ale poslední dobu mám moc chuť na zapékanou, tak si ji pak musím připravit :)
VymazatTo mě nenapadlo zkusti, těstoviny s tuňáke mam ráda, tak někdy zkusím přidat cuketu, děkuju za tip :) Zapékanou jsem zatím zkoušela dvakrát, jednou v troubě a jednou jsem ji připravovala na gril :)
VymazatNormálně to byla taková směska cibulka, rajče, cuketa a tuňák :) Já si dávám na gril docela často a jednou jsem ji dělala k masu jako přílohu zapečenou z parmazánem. Mňamka!
Vymazat