Tipy*Triky*Nápady

Jak se připravit na focení?

listopadu 02, 20165 Comments


Vzhledem k tomu, že jako vizážistka často spolupracuji s fotografy na nejrůznějších typech focení, řekla jsem si, že pro Vás sepíši článek o tom, jak se na takové focení připravit, ať už chcete fotit jako modelka profesionálka, amatérka nebo focení s přítelem či rodinou. Snad pro Vás budou tyto rady a tipy užitečné. 



Komunikace


Co je vhodné vědět před a při komunikaci s fotografem, případně dalšími lidmi, kteří se na focení mají podílet?
Vždy jednejte slušně. Je to pro mnohé z Vás asi základ, ale divili byste se, kolik lidí toto nedodržuje. Fotograf, ať už profesionál nebo lajk, je člověk, kterému na jeho práci záleží a snaží se, abyste i Vy byli spokojeni s výslednou prací, proto si myslím, že by měl být ve vzájemné komunikaci určitý respekt a slušnost - a to z obou stran. 
Před domlouváním focení je vhodné rozmyslet si alespoň nějakou představu, co chcete. Určitě není těžké popsat, jestli chcete rodinné focení, nebo profesionální fotografie pro založení Vašeho portfolia jako modelky (modela). Snažte se tedy tuto svoji představu fotografovi, co nejlépe přiblížit - jaký typ focení, kolik lidí by se focení mělo zúčastnit, kolik fotografií si představujete, že získáte, mělo by se fotit venku nebo v ateliéru, v jakém termínu by se focení uskutečnilo, jestli nabízí doplňkové služby (vizážistka, kadeřnice, tisk fotografií, ...) 

Jak taková domluva může vypadat?

"Dobrý den, měla bych zájem o focení pro založení portfolia modelky / rodinné focení. Fotila bych se pouze já / já s manželem a našimi dvěma dětmi a ráda bych focení v ateliéru / venku někde v parku s podzimním listím. Ráda bych z focení získala 12 upravených fotografií a chtěla bych se zeptat, jestli je možné zařídit pro mě i vizážistku / jestli je možné těchto 12 fotografií nechat u Vás vytisknout ve formátu A4. Termín focení bych ráda na polovinu listopadu a nejlépe mi vyhovuje víkend, pokud máte v diáři ještě nějaké volné místo. Děkuji Veronika"


MUA - Veronique Beauty ... Foto - Lucie Polášková Foto
Omluva
Něco mi do termínu focení přišlo? Vždy, když zjistíte, že se focení zúčastnit nemůžete, zavolejte všem osobám, které jste si zajistila, co nejdříve. Na nic nečekejte, jelikož tito lidé, by si mohli domluvit jinou akci, místo termínu, který jste měli zarezervovaný. Pokud zapomenete, prosím, nevymýšlejte žádné výmluvy a mluvte na rovinu. Fotografovi je důvod stejně jedno, ale je lepší obyčejná omluva, než aby mu 5 lidí zavolalo během jednoho dne, že jim zemřela teta z Náchoda. Náhoda?

Záložní plán
Domlouváte se s fotografem na focení venku, ale nejste si zatím jistí počasím?  Zkuste popřemýšlet o nějakém záložním plánu. Třeba o nějakém zastřešeném venkovním místu nebo o nějaké zajímavé kavárně, kde si domluvíte předem možnost focení, pokud nechcete vyloženě chodit do ateliéru.

Záloha
Fotograf po Vás může chtít nevratnou zálohu na focení. Je to z toho důvodu, aby si pojistil, že budete chtít přijít, i když je venku zataženo a Vy zrovna nemáte náladu. Vyhradil si pro Vás čas a tak v případě, že nedorazíte, je tato částka kompenzací za Vaši rezervaci.

MUA - Veronique Beauty ... Foto - WartFoto fotografy

Vzhled


Vizážistka
Pokud si domlouváte focení, vždy si zjistěte, jestli bude přítomná vizážistka, která by Vás nalíčila či ne, a jestli jsou její služby v ceně nebo ne. 
Pokud zde bude - na focení přijďte nenamalované, aby se nemuselo řešit odličování. Nejvhodnější je přijít na focení například s vlhčeným ubrouskem na pleť a nemastným krémem, aby jste si pleť očistily od potu, mazu a prachu a rovnou ji lehce zhydratovaly. Poté je již vše na vizážistce, aby z Vás udělala krásku dne. 
Pokud zde nebude - na focení si můžete vizážistku zajistit sama, nebo líčení necháte na sobě.

Líčení
U líčení na focení je třeba myslet na pár věcí. 
1) Barvy na fotce jsou hodně ztlumené, takže když se nalíčíte velmi lehce, bude to vypadat, že na obličeji nic nemáte. 
2) Vždy se snažte zakrýt kruhy pod očima. Fotograf samozřejmě může fotky vyretušovat, ale čím víc zásahů ve photoshopu udělá, tím méně přirozeně to může vypadat, a také tím méně to budete Vy. 
3) Opatrně na make-upy s SPF faktorem či make-upy, které jsou hodně hutné. Raději se doma sama zkuste vyfotit s bleskem, abyste si ověřily, že se blesk od make-upu neodráží a nevytváří tak bílou masku. 
4) Určitě nezapomeňte na tvářenku případně i konturování. Obličej by jinak na fotce mohl vypadat ploše.

MUA, Foto - Veronique Beauty
Pěstěný vzhled
Co tím mám na mysli? Chci tím naznačit, že je vhodné, abyste nevypadali, že jste vyskočili z roští. 
Vlasy - Rozmyslete si jak se chcete nechat fotit a vlasy si doma předchystejte - vyžehlit, navlnit nebo pokud si budete nějak doupravovat účes na místě, vlasy si den předem umyjte a vyfoukejte fénem po směru růstu za pomocí kartáče. Vlasy tak budou hezky lesklé a neroztřepené. Pokud si vlasy barvíte, nezapomeňte na případné odrosty.
Pleť - Je vhodné si jeden až dva dny před focením udělat peeling, aby se odtranily veškeré odumřelé buňky a make-up tak na pleti hezky seděl. 
Obočí - Určitě si nezapomeňte obočí hezky upravit a případné přerůstající chloupky vytrhat.
Ruce - Snažte se zbavit různých záděrů, nehty si hezky upravte a nalakujte. Je jedno jestli zvolíte bezbarví nebo barevný lak, hlavně aby nehty nevypadaly, že jste je právě vytáhly z ořezávačky na tužky! Pokud se Vám lak oprýská, ale Vy nemáte čas nehty zdlouhavě lakovat, raději je odlakujte.
Chloupky - V případě, že nezastáváte trend přirozeného ochlupení, nezapomeňte upravit všechny partie, se kterými se na focení počítá, že by mohly jít vidět. Možná se mnoho z Vás právě pousmívá nad tímto oddílem, ale už i takové úsměvné momenty na place byly. A například pózy s odhaleným podpažím nejsou ničím netradičním.

MUA - Veronique Beauty ... Foto - MiOn photo

Oblečení
Dle typu focení si určitě zvolte dopředu nějaký outfit, případně více outfitů. Je dobré mít toto rozmyšleno již před příchodem k fotografovi, protože když si donesete tašku plnou hadříků a na místě se začnete rozmýšlet, obíráte jen sami sebe o čas, který jste si zaplatili. 
Určitě se doma mrkněte, jestli se Vám outfit líbí, ale zároveň, jestli je Vám pohodlný a hezky sedí. Když si vezmete něco extra uplého, že se v tom cítíte sexy, a pak se na focení natahujete, aby Vám nelezly faldíky, určitě to pak na fotce samotné sexy vypadat nebude.


Rodinná focení
Organizace Vaší rodiny, je bohužel pouze a jen na Vás. Nemůžete očekávat, že fotograf bude nahánět divočící děti nebo se snažit uložit miminko k spánku.
Před focením nedávejte dětem sladkosti. Měly by z nich hodně energie a byly by k nezastavení. Raději jim slibte sladkou odměnu po focení. 
Pokud chcete nafotit fotky s novorozencem, určitě volte co nejrannější termín po porodu. Miminka jsou nejroztomilejší a navíc hodně spinkají. Pokud se Vaše miminko probudí před focením, snažte se jej udržet do začátku vzhůru, aby focení prospalo a Vy jej tak mohli lehce naaranžovat do spících póz. Až se probudí, mějte po ruce něco blikajícího nebo chrastícího, abyste dokázali navigovat jeho pozornost ke kameře. 
Pokud se focení nepovede z důvodu, že miminko celou hodinu proplakalo nebo že se děti odmítli fotit, nežádejte fotografa o vrácení peněz. Vyhradil si pro Vás čas a určitě se snažil o trpělivost, takže chyba nebyla na jeho straně.
MUA - Veronique Beauty ... Foto - PH Photo
Doufám, že Vám tento článek byl nápomocný a v případě, že se budete chystat na focení vezmete sis jej pro přípravu. Urychlí Vám to přípravu a čas, který si zaplatíte, využijete skutečně na focení a ne na zbytečné přemýšlení co na sebe :)

XOXO

VERONIQUE

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji :) Snažila jsem se co nejvíce přiblížit, jak by to mělo vypadat. Někdy se člověk setkává s lidmi, kteří skutečně buď nejednají slušně a berou vše jakože jim ostatní musí padnout k nohám, nebo pak jiní, kteří vůbec neví jak se mají připravit :)

      Vymazat
  2. Zajímavý článek. Ale upřímně řečeno mě to docela odradilo, kolik práce s tím vším je :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem si to po sobě četla, tak mě to taky napadlo. Ale pokud jsi slušná a pěstuješ o svůj zevnějšek, tak to zase tolik práce není :)
      Ale zase když vidím některé slečny, které buďto vůbec nepřijdou a nebo přijdou pozdě a naprosto nenachystané, celou dobu se tomu chichotají a pak ti řeknou, že čekaly, že budou mít na focení více času... Tak máš chuť píchnout ji štětcem do oka :D Tak jsem napsala tento článek, aby si lidi uvědomili, že to není jen o nás, že všechno zařídíme, ale je potřeba taky na něčem zapracovat sám ...

      Vymazat

Děkuji, za Vaše komentáře :)