Kokosový olej,

Kokosový olej

ledna 04, 20165 Comments

Kokosový olej se stal hitem po celém světě. Využívá se v nejrůznějších oblastech běžného života. Asi před měsícem jsem s ním seznámila svou nejlepší kamarádku a byla z něj tak nadšená, že se rozhodla, že si ho půjde co nejdříve koupit. Naštěstí pro mě nebyla dostatečně rychlá a tak jsem ji překvapila krásným dárkem v podobě skleněné dózy plné kokosového oleje.

Fakta o kokosovém oleji

  •       obsahuje víc než 50% kyseliny laurové
  •       obsahuje kyselinu beta-hydroxymáselnou, která je velmi důležitá pro mozek, a také blahodárná pro celý organismus
  •       do tekutého skupenství přechází při teplotě nad 24 °C – konzistence při pokojové teplotě je asi jako máslo, když ho zapomenete dát do ledničky :D
Kokosový olej

Zajímavosti

Při výběru je nejlepší zvolit olej panenský, za studena lisovaný. U jiných, levnějších druhů olejů dochází při výrobě k jeho zahřívání, aby se dosáhlo vyššího výtěžku. Tímto a dalšími procesy úpravy dochází ke ztrátě tolik opěvovaných prospěšných vlastností.
V případě, že budeme především ráno užívat kokosový olej, bude docházet v našem těle k změně kyseliny laurové na monolaurin a ten má schopnost likvidovat "obaly" virů a bakterií. Díky tomu si náš imunitní systém s nimi hravě poradí. Tato kyselina je jinak obsažena v mateřském mléce.
Poté, co Indové omezili používání kokosového oleje a ghí (přepálené máslo), výrazně jim narostl diabetes, protože místo toho začali používat například oleje slunečnicové, kukuřičné, sojové či sezamové, jako my.
Velice prospěšnou kyselinu beta-hydroxymáselnou obsahuje také máslo pasoucích se krav, ovcí a koz.

Použití

Kokosový olej a redukce váhy
Kokosový olej je doporučován dietology. Déle se tráví a dodává tak tělu energii postupně a v těle se neusazuje. Navíc neobsahuje žádný cholesterol. Pár lžiček oleje navodí pocit nasycení na několik hodin. Přispívá ke snižování tuku a to i na náročnějších místech, jako je bříško. A díky tomu všemu se dostáváme k dalšímu:
Kokosový olej jako potravina
Panenský kokosový olej je úžasný jako potravina. Má lahodnou chuť, vůni a uchovává si vitamíny A, C a E (za studena lisovaný). Kokosový olej lze používat k přípravě pokrmů, na smažení či pečení. Je tepelně stabilní až do 200°C, takže se nepřepaluje a neprská. Je možné jej přidat opravdu všude – uděláte si na něm plátek masa, rybu, lze jej přidat do ovesné kaše, pomazánky či do salátu, můžete jej využít i při pečení, prostě všude tam, kam byste použili jakýkoliv jiný olej, či prostě na drobné dochucení a dodání pár vitamínů.
V případě, že Vám vůně kokosového oleje není příliš příjemná, na trhu jsou i oleje zbavené chuti i zápachu. Tyto oleje jsou také za studena lisované, často v BIO kvalitě.
Kokosový olej a péče o pokožku
Kokosový olej se dá výborně využít i jako přípravek na tělo – místo tělového mléka/másla/krému. Krásně se do pokožky vstřebá a nezanechá mastný film. Je výbornou volbou pro lidi s různými typy pleti – od pleti citlivé a suché, až po pleť s ekzémy, lupénkou a dalšími kožními onemocněními. Kůži dokáže nejen promazat, ale i hydratovat, takže je hebká, hladká a bez vrásek. Navíc je skvělý i na lokty nebo paty. Nejlepší je vmasírovat ho do ještě vlhké pokožky hned po koupeli. Sám o sobě se na pokožce hezky rozvoní, ale můžete si vytvořit vlastní vůni tím, že do něj přidáte pár kapek oblíbeného esenciálního oleje.
Poskytuje jí ochranu proti škodlivým vlivům okolního prostředí a poškození volnými radikály. Bohatství antioxidantů a přírodních antimikrobiálních a antibakteriálních složek pleť čisté, takže se jako prakticky jediný olej dá použít i na léčbu akné. Využít jej můžete i jako přírodní repelent - a svědění po kousnutí hmyzem odstraní také.
Kokosový olej a vlasy
Kokosový olej je také velmi ceněn ve spojení s vlasy. Používá se jako přípravek proti lámání vlasů a štěpení konečků, výskytu lupů a vypadávání vlasů. Je velmi vhodný pro vlasy suché, poškozené a třepivé. Při pravidelném používání reguluje výše zmíněné nedostatky. Také napomáhá snadnému rozčesávání. Nejlépe působí jako zábal vlasů před jejich umytím, ale můžete ho také prostě vetřít do vlasové pokožky. Posiluje vlasové kořínky a proniká i do samotného vlasu, takže předčí jakékoliv jiné kondicionéry. 
Kokosový olej a bakterie/kvasinky
Kokosový olej je složen z mastných nasycených kyselin, které obsahují velké množství antioxidantů. Díky tomu je schopen narušit lipidové membrány bakterií, virů a kvasinek, a působí tak jako přírodní antibiotikum. Opravdu zázračnou schopnost prokazuje při léčení nepříjemné kandidózy. Podle mnoha zkušeností postačí jedna lžička kokosového oleje denně nebo vnější potírání, a kvasinky, které způsobují kandidózu, postupně zmizí - navlhčenou sliznici intimních partií denně promažte a nechte olej vstřebat. Kokosový olej také napomáhá hojení vyrážek, jizev či ekzémů. Mimo jiné se i doporučuje přidávat jej do čaje při nachlazení pro zmírnění kašle a bolesti v krku. Ocení ho i ti, které trápí opakované přemnožení kvasinek v trávicím traktu a při chronických žaludečních onemocněních.
Kokosový olej a masáže
Panenský kokosový olej je velmi oblíbeným masážním přípravkem. Má krásnou vůni a lehce se vstřebává. Kůže je po něm skvěle vyživená, hydratovaná, pružná a příjemně voní.
Kokosový olej a opalování
Panenský kokosový olej má schopnost zklidnit vaši pokožku po delším pobytu na slunci a  regenerovat spálenou kůži. Obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti působení volných radikálů a tak napomáhá proti předčasnému stárnutí kůže a vráskám. Doporučení je tedy natřít celé tělo kokosovým olejem po pobytu na slunci – kůže se zregeneruje a navíc ji olej příjemně ochladí.
Kokosový olej a holení
Ano, i tak se dá kokosový olej využít. Naneste jej na vlhkou kůži samotný, nebo smísený s čistým bambuckým máslem či se zklidňujícím mandlovým olejem, poté přejděte k běžnému holení, jak jste zvyklí. Panenský kokosový olej poté můžete využít i jako balzám po holení. Je ideální pro citlivou pokožku, která se holením narušuje. Kůži zregeneruje, vyživí a zklidní. Navíc krásně voní a nevznikají po něm tolik nenáviděné pupínky.
Kokosový olej
Kokosový olej a rty
Zkuste použít panenský kokosový olej jako balzám na rty. Zanechává rty krásně promazané, vláčné a voňavé. Při pravidelném používání můžete říct popraskaným rtům sbohem.
Kokosový olej a zuby
A dostáváme se k toliko diskutovanému bělení zubů kokosovým olejem. Oleje, soli a další přírodní látky se k čištění zubů používaly už od starověku, a dokonce i v dnešní době alternativní medicína doporučuje místo pasty a kartáčku jednoduše použít prst a olej, nejlépe ten kokosový. Můžete vyzkoušet po čištění zubů běžným způsobem minutu až dvě třít zuby panenským kokosovým olejem. Po několika týdnech budou vaše zuby viditelně bělejší. Kromě toho panenský kokosový olej díky svým antibakteriálním a regeneračním účinkům zklidňuje dásně, zamezuje tvorbě aftů či oparů, a dokonce ničí bakterie způsobující zubní kaz.
Kokosový olej a zápach z úst
Jak již bylo několikrát zmíněno, kokosový olej má schopnost ničit viry a bakterie. Díky těmto účinkům se doporučuje jedna lžička kokosového oleje nechat rozpustit v ústech a nechat zde několik minut (cca 15 minut). Pravidelné používání každé ráno poté docílí toho, že se zničí bakterie, které přebývají v dutině ústní – především na jazyku a způsobují zápach z úst. Ústa jsou poté znatelně méně cítit, navíc podporujete bělost vašich zubů a předcházíte tvorbě zubního kamene. Kokosový olej poté nepolykejte! Vzhledem k vyplavení různých nečistot z vašeho těla, doporučuji olej vyplivnout a ústa poté propláchnout vodou.
Kokosový olej a psy/kočky
Pokud má váš domácí miláček potíže se suchou a podrážděnou pokožkou, s popraskanou kůží na tlapkách (např. v zimě kvůli mrazům nebo kvůli posypové soli na ulicích) nebo se svěděním pokožky, pak kokosový olej je tou správnou volbou. Můžete jej používat také jako doplněk stravy pro povzbuzení imunity, zlepšení kvality srsti i pro vyživení kloubů.
Kokosový olej jako lék
Jako přírodní antibiotikum působí  vně i uvnitř našeho těla - třeba v trávicí soustavě či na kůži. Díky nasyceným kyselinám narušuje lipidové membrány bakterií, virů a kvasinek,  a napomáhá hojení vyrážek, jizev či ekzémů.
Kokosový olej a akné
Ani proti tomu dermatologové nemají žádné výhrady a fanynky kokosového oleje tvrdí, že díky protizánětlivým účinkům dokáže urychlit jak léčbu akné, tak hojení jizviček po něm. Nejlepší je zkombinovat ho s další přírodní dezinfekcí – olejem z čajovníku (tea tree). Na lžící kokosového oleje stačí jedna nebo dvě kapky tea tree. Směs nanášejte přímo na postiženou oblast.
Kokosový olej a  energie
Kokosový olej díky  svému složení obchází klasické metabolické dráhy a tráví se mnohem rychleji. Dopolední či večerní "vlčí hlad" a nezvladatelná chuť na sladkosti -bývá způsobena nízkou hladinou cukru v krvi, a tedy voláním těla po energii. Několik lžiček kokosového oleje ji utiší - a přitom do sebe dostanete mnohem méně kalorií, než třeba z čokolády.
Kokosový olej zrychluje metabolismus, podporuje totiž tvorbu hormonů štítné žlázy. Tím zároveň zlepšuje regeneraci buněk a zpomaluje jejich stárnutí.  Navíc pomáhá zpracovat cholesterol, který je viníkem ucpávání cév.
Kokosový olej a  sex
Při teplotě lidského těla se rozpouští a vzhledem ke svým výtečným vlastnostem působí skvěle i na jemné tkáně pohlavních orgánů. Výhodou je i jeho antimikrobiální působení. Pozor jen při použití kondomu - oleje totiž narušují latex. 


A jakým způsobem používáte kokosový olej Vy??? Napište mi do komentářů :)


V příštím článku si pro Vás přichystám super DIY recept ;-) 


XOXO

VERONIQUE <3

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

5 komentářů:

  1. Je to suprová věc, používala jsem ho i v těhotenství na bříško. Krásně mi ho vždy hydratoval a věřím, že i díky němu mi nepopraskalo. A jako bonus nádherně voní :-) Doporučuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám moc ráda tu vůni. I přesto, že někde je kokosový vůně moc těžká na mě, kokosový olej voní úžasně :)

      Vymazat
  2. Super článek, kokosák používám snad na všechno!
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Je to určitě šikovná a velmi užitečná věc :)

      Vymazat
  3. S článkem jen a jen souhlasím. Kokosový olej jsem začala používat náhodně, když jsem ho dostala jako dárek od kamarádky a teď si už snad bez něj nedokážu ani představit život. Skvělá věc.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, za Vaše komentáře :)